Това са най-добрите храни за предотвратяване на хормонален дисбаланс!

Правилното здравословно хранене е от полза за цялото тяло, засягащо кожата, метаболизма, репродуктивната система и хормоналния баланс.

Има храни, които помагат на хормоналния дисбаланс.

Тези храни помагат на жените, които имат нужда от контрол на хормоните по време на менструалния цикъл. Също така, помагат и за жени на средна възраст, които не са толкова активни физически, и да имат енергия.

Подпомагат жените, да влязат в менопаузата и балансират хормоните си.

В допълнение, подходящи са и за жените, които са в менопауза, и тези, които са излязли от нея.

Тези храни са:

Кисело мляко – Богато на калций и подобрява здравето на костите, съдържа пробиотици, които са от съществено значение за поддържане на чревната флора. Този пробиотик увеличава броя на здравите бактериите в червата. В допълнение към калция в кисело мляко е и витамин D, който е от съществено значение за балансиране на хормоните и стареене.

Авокадо – богато на фибри, магнезий, витамин B и E, калий, фолиева киселина и здравословни мазнини.

Риба – Съдържа омега три мастни киселини предотвратява много заболявания като хипертония, сърдечни заболявания, възпаления, депресия.

Лекарствени подправки – джинджифил, чесън и канела влияят върху стабилизирането на настроението, красотата на баланса на кожата и хормоните.

Зеленчуци с високо съдържание на антиоксиданти – спанак, къдраво зеле, зеле, броколи, кориандър са страхотни за балансиране на хормоните.

От съществено значение е, да въведете хранителни вещества, защото, тялото ви може да не е в състояние да произвежда хормони.

Това са храни, които трябва да се избягват:

Захар – може да наруши хормоналния баланс и води до затлъстяване и диабет. Вреди и на черния дроб, храносмилателната система, и отслабва нервната ни система с 50%. Така че е по-добре да се използва мед, отколкото захар.

Алкохол – дехидратира тялото и принуждава тялото да оддели твърде много енергия за пречистването си и затова е по-добре да избягвате употребата на алкохол.

Кофеин – не е препоръчителен за жени в менопауза, защото това увеличава тревожността и води до чувство на непоносима горещина.

Бял хляб – избягване на бял хляб, защото повишава нивото на кръвната захар.

Соя – Фитоестрогените намиращи се в соята могат да попречат на щитовидната жлеза . Пречи на мускулите, увеличава чувството на нервност, и може да доведе и до безплодие.

Източник: http://www.zajenata.bg/

Ако харесвате това, което правим, присъединете се към нашта страница.

Подобни Публикации