Гинеколози алармират: 6 менструални проблема, които не бива да игнорирате никога!

Всяка жена трябва да бъде наясно, че не бива да се игнорира симптомите на нередовен менструален цикъл.

Прескачане на цикъл, намалено или обилнокървене могат да бъдат признаци за някой по-сериозен проблем.

Обърнете внимание на следващите шест симптоми. Ако досега ги игнорирахте време е да разберем, че те наистина значат нещо сериозно и по-скоро да посетите вашия гинеколог.

1. Внезапни и интензивни спазми
Ако имате спазми, които ви причиняват непоносима болка, може би пимате ендометриоза.

Ендометриозата е състояние, при което клетките, които растат вътре в матката започват да растат и от външните страни на матката, което води до необичайна болка. Симптомите могат да се проявят всякога, а повечето жени, на които е поставена диагноза за това състояние имат история на болезнена менструация още от младите

2. липса на менструален цикъл
Ако две и повече менструации закъснеят това може да бъде причина за съмнение за някой от следните проблеми: хормонален дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза, преждевременна менопауза, стрес, прекалено тежки тренировки или диети.

3. обилно кървене
Ако използвате хапчета като контрацептив, изобилна кървене между циклите е нормално. Все пак не е зле да посетите лекар. Такова обилно кървене може да означава, че имате кисти на яйчниците и наличие на раковите клетки.

4. непоносими симптоми на ПМС
Ако чувствате неконтролирано желание за храна, тревожност, депресия, промени в настроението, гняв и загуба на контрол над собственото си поведение е възможно да страдате от предменструално дисфорично разстройство. Това състояние е много по-лошо от класическия ПМС.

5. Кървене или цикъл, който продължава повече от десет дни
Ако сменяте превръзката на всеки час това означава, че имате прекомерно кървене. Това може да бъде признак за много проблеми на матката, които могат да предизвикат анемия.

6. „неистов“ хормон
Ако страдате от астма и вероятно се чувствате зле една седмица преди цикъл задължително се обърнете към гинеколог. Предменструалната магнификация е феномен, според който ситуацията като диабет, депресия и артрит се влошават през менструацията. Говорете с Вашия лекар за лекарствата, които би трябвало да пиете преди цикъла, които ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

Източник: http://www.zajenata.bg/

Ако харесвате това, което правим, присъединете се към нашта страница.

Подобни Публикации